top of page

Chakra's

De chakra's zijn te vergelijken met een soort energiebronnen, deze nemen energie op en geven energie af via energiebanen die door het lichaam stromen.

Chakra's zijn energiepunten die veelal gebruikt worden bij Oosterse healing technieken als acupunctuur, acupressuur, reiki behandelingen en andere behandelingen die van energie gebruik maken.

Het woord "chakra" komt uit het Sanskriet en betekent wiel of rad. Eigenlijk een hele logische benaming omdat elke chakra ronddraait.

Er zijn zeven chakra's. Deze spelen allemaal een belangrijke rol bij het welzijn van lichaam en geest.

Elke chakra heeft invloed op een bepaalde lichaamsfunctie en emoties.

Ze hebben allemaal hun eigen teken, naam, kleur en werkingsgebied. Ideaal zou zijn als alle chakra's open zouden zijn en even actief. Helaas is dit meestal niet zo. Chakra's kunnen niet actief genoeg zijn waardoor blokkades in de energie ontstaan en om dit te compenseren worden andere chakra's juist overactief. Er zijn technieken om de chakra's te stimuleren en hun werking in evenwicht te brengen.

De zeven chakra's

Hieronder volgt een overzicht van alle 7 chakra’s met hun originele naam, teken, kleur met bijbehorende edelsteen en uitleg over de werking van de chakra.

De meeste tradities hanteren de volgende zeven chakra's, van onder naar boven :

Eerste chakra Muladhara

Kenmerken van de wortel- of stuitchakra

Plaats: uiteinde van de ruggengraat

Kleur: rood

Emotie: angst

Staat voor: De wortelchakra houdt verband met het zich thuis voelen en aanwezig zijn in situaties. Als de chakra open is voel je je gegrond, stabiel en veilig. Je bent aanwezig in het hier en nu.

Te weinig actief: angstig en nerveus, gebrek aan discipline, te mager, gehaast.

Overactief: Materialistisch, hebzuchtig, zwaarlijvig, traag.

Kruid/geur: Ceder

Edelstenen: robijn, kwarts, obsidiaan, onyx

Element: aarde

Lichaamsdelen: benen, botten, dikke darm

Actie: Ik ben, ik heb

Muladhara betekent wortel en deze wortelchakra zit net onder het stuitbeen.

De Muladhara legt verband tussen het lichaam, de aarde en de manier waarop je in de wereld staat. Elk chakra heeft lichamelijke, emotionele en spirituele componenten.

Op lichamelijk gebied hoort het eerste chakra bij problemen met onderrug, dikke darm, botten, heupen en billen. Al deze delen horen bij het onderste deel van het lichaam, waar ook het eerste chakra zich bevindt. Dit zijn veelal de massieve delen die ondersteuning en de basis bieden, zoals het bekken.

Tweede chakra Swadhisthana

Kenmerken van de sacraal chakra

Plaats: Onderbuik, geslachtsorganen, onderrug en heupen

Kleur: oranje

Emotie: schuldgevoel

Staat voor: Emotie en sexualiteit. Als de chakra open staat kunnen je emoties vrij laten gaan en uiten zonder over emotioneel te worden. Je staat open voor intimiteit en bent gepassioneerd en levendig. Je weet wat je wilt.

Te weinig actief: frigide, stijfjes, afgepast, gesloten, kan niet genieten.

Overactief: overgevoelig, te emotioneel reageren, seks verslaafd,dwangmatig gedrag.

Kruid/geur: gardenia

Edelstenen: koraal, agaat

Element: water

Lichaamsdelen: baarmoeder, geslachtsdelen, nieren, blaas

Actie: ik voel

Swadhisthana betekent zoetheid en zit ter hoogte van het heiligbeen. Hierdoor wordt het ook wel het sacraal chakra of heiligbeenchakra genoemd.

De Swadhisthana (heiligbeenchakra) wordt verbonden met de geslachtsklier, geslachtsorganen, heiligbeen, bekkengebied, baarmoeder, nieren, blaas, bloedsomloop en waterhuishouding.

Derde chakra Manipura

Kenmerken van de navel chakra of solar plexus

Plaats: navel

Kleur: geel

Emotie: schaamte

Staat voor: Wilskracht en macht. Je gedrag in de groep. Is je chakra open dan heb je genoeg zelfwaardering, kun je spontaan reageren en voel je dat je jezelf onder controle hebt.

Te weinig actief: passief, besluiteloos, verlegen, weinig zelfvertrouwen

Overactief: dominant, agressief, overactief

Kruid/geur: gardenia

Edelstenen: amber, topaas, citrien, tijgeroog

Element: vuur

Lichaamsdelen: spierstelsel, spijsvertering

Actie: ik kan, wil

Manipura betekent schitterend juweel of met edelstenen gevuld en zit ter hoogte van de navel. Deze word ook wel de zonnevlecht of solar plexus genoemd.

De Manipura (zonnevlecht) wordt gezien als de belangrijkste plek voor het opslaan van energie. Het wordt geassocieerd met de alvleesklier, maag, galblaas, lever, milt, dunne darm, buikholte en vegetatief zenuwstelsel. Deze chakra regelt de spijsvertering en heeft een grote invloed op de werking van de buik, de maag, lever en milt.

Vierde chakra Anahata

Kenmerken van de hartchakra

Plaats: hart

Kleur: groen

Emotie: verdriet

Staat voor: De hartchakra, staat voor liefde, vriendelijkheid en affectie. Als het open is ben je meelevend en vriendelijk en in staat harmonieuze relaties aan te gaan.

Te weinig actief: verlegen, eenzaam, weinig gevoel voor anderen, bitter, kritisch

Overactief: afhankelijk, bezitterig, jaloers

Kruid/geur: lavendel, jasmijn

Edelstenen: emerald, roze kwarts, toermalijn

Element: lucht

Lichaamsdelen: longen, hart, armen, handen

Actie: ik bemin en word bemind

Anahata betekent ongedeerd of ngeschonden en zit ter hoogte van het hart. De Anahata (hartchakra) verbindt de onderste drie chakra's van de instincten met de bovenste drie chakra's van het hogere, menselijke bewustzijn.

Deze chakra regelt de werking van het hart, de longen en de ademhaling. Een stabiele bloedsomloop, een sterk hart, een gezond hartritme en een diepe, ontspannen ademhaling duiden erop dat het hartchakra in balans is.De Anahata (hartchakra) verbindt de onderste drie chakra's van de instincten met de bovenste drie chakra's van het hogere, menselijke bewustzijn.

Deze chakra regelt de werking van het hart, de longen en de ademhaling. Een stabiele bloedsomloop, een sterk hart, een gezond hartritme en een diepe, ontspannen ademhaling duiden erop dat het hartchakra in balans is.De Anahata (hartchakra) verbindt de onderste drie chakra's van de instincten met de bovenste drie chakra's van het hogere, menselijke bewustzijn.

Deze chakra regelt de werking van het hart, de longen en de ademhaling. Een stabiele bloedsomloop, een sterk hart, een gezond hartritme en een diepe, ontspannen ademhaling duiden erop dat het hartchakra in balans is.

Vijfde chakra Vishuddha

Kenmerken van de keelchakra

Plaats: keel

Kleur: blauw

Emotie: leugens

Staat voor: Je zelf uiten, kunnen zeggen wat er in je omgaat. Je kunt jezelf uitdrukken, letterlijk of op artistiek gebied. Liegen kan dit chakra afsluiten.

Te weinig actief: angst om te spreken.

Overactief: je praat teveel, kan niet luisteren

Kruid/geur:

Edelstenen: lapis lazuli, turquoise, groene aventurijn

Element: geluid

Lichaamsdelen: keel, oren, armen, handen, mond

Actie: ik spreek en word gehoord

Vishuddha, zit ter hoogte van de keel. Daarom ook wel keelchakra genoemd.

De Vishuddha (keelchakra) vormt in het lichaam het klank- en spraakcentrum. De vijfde chakra verbindt het hartcentrum met de voorhoofdchakra en wordt beschouwd als de bemiddelaar tussen voelen en denken. Deze chakra stemt ze op elkaar af en zorgt er bijvoorbeeld voor dat de ratio niet de overhand krijgt.

Zesde chakra Ajna

Kenmerken van de hoofdchakra

Plaats: voorhoofd, tussen de ogen

Kleur: indigo

Emotie: illusie

Staat voor: Inzicht en visualisatie. Als het open is heb je een goede intuïtie en kun je fantaseren, heb je voorstellingsvermogen.

Te weinig actief: geen visie, geen inzicht, slecht geheugen, rechtlijnig,

Overactief: te veel in een fantasiewereld leven, kan hoofdpijn, nachtmerries, hallucinaties veroorzaken.

Kruid/geur: steranijs

Edelstenen: lapis, saffier, kwarts

Element: licht

Lichaamsdelen: ogen

Actie: ik zie

Ajna zit op het voorhoofd net iets boven tussen de ogen en wordt ook wel het derde oogchakra genoemd.

De Ajna (derde oogchakra) zorgt als geestelijk centrum voor oplettendheid en bewustzijn.

Het derde oogchakra verzorgt de verbinding met de geestelijke wereld en opent de poorten naar intuïtieve kennis. Omdat de voorhoofdchakra de werking van alle endocriene klieren beïnvloedt, is het essentieel voor de gezondheid.

Zevende chakra Sahasrara

Kenmerken van de kruinchakra

Plaats: kruin

Kleur: paars

Emotie: illusie

Staat voor: De kruinchakra staat voor wijsheid en één zijn met de wereld. Als deze chakra open is ben onbevooroordeeld en je bewust van jezelf en de wereld om je heen.

Te weinig actief: moeite met leren, niet open voor spiritualiteit, apathisch

Overactief: over intellectueel, verwarring, spiritueel verslaafd.

Kruid/geur: lotus

Edelstenen: amethist, opaal, diamant, maansteen, woestijnroos

Element: kennis, informatie

Lichaamsdelen: zenuwstelsel, hersenschors

Actie: ik weet

Sahasrara zit boven het hoofd. En word ook wel kruinchakra genoemd.

De Sahasrara (kruinchakra) hangt samen met spiritualiteit. Dit zevende chakra heeft te maken met het streven naar hogere bewustzijnstoestanden. Een geopend zevende chakra veroorzaakt een gevoel van diepe vrede en harmonie, voorbij de dualiteit. Dit leidt tot ervaringen van totaal geluk en brengt de verbinding tot stand met een werkelijkheid die voorbij het denken ligt.

bottom of page